Archeologiedagen – Opendeurdag museum De Kolonie

In museum De Kolonie is ‘de bronzen schat van de Konijnenpijp’ een blikvanger. Het is een ensemble van bronzen voorwerpen dat 3.000 jaar geleden tijdens een ritueel, wellicht door een vrouw, aan de aarde werd toevertrouwd. De kokerbijlen, armbanden, kralen en ringen inspireerden de bekende illustrator Kelvin Wilson om een levensgrote wandillustratie te maken die betekenis geeft aan die prachtige archeologische vondsten.

Sinds Erfgoeddag loopt er in het museum een tentoonstelling met als titel ‘Hoe maakte de smid het in de bronstijd?’. Replica’s, vervaardigd door Jeroen Zuiderwijk van Barbarian Metalworking, en topvondsten uit privécollecties tonen hoe bronzen voorwerpen werden gemaakt, hoe ze van vorm veranderden om er makkelijker een steel aan te kunnen bevestigen en hoe bijvoorbeeld een banaal voorwerp als een scheermes fabelachtig mooi werd versierd. Of was het scheermes toch niet zo’n banaal voorwerp?

Enkele kokerbijlen en sieraden uit het bronsdepot van de Konijnenpijp (late bronstijd, 1.100 v. Chr. tot 800 v. Chr.)

Voor kinderen tot 12 jaar is er een zoektocht. De geslaagden krijgen een heus diploma om in te lijsten en boven hun bed te hangen!

Het museum is gratis te bezoeken op zondagnamiddag 16 juni van 13.30 u. tot 17 u.

Hier lees je meer over de Archeologiedagen in Vlaanderen.