Over jacht met pijl en boog en andere dingen…

Vanaf 14.000 jaar geleden tot 6.000 jaar geleden kampeerden er regelmatig groepen jager-verzamelaars op de plek die we nu kennen als de Lommelse Maatheide. En ze lieten er heel wat spullen achter… De tand des tijds en vooral de bodemomstandigheden zorgden ervoor dat enkel de (vuur)stenen voorwerpen bewaard bleven.

Wetenschappers van het Tracéolab van de Luikse universiteit onderzochten heel wat van die voorwerpen op gebruikssporen en residu’s. Ze schreven hun bevindingen neer in een rapport dat vandaag wordt gepubliceerd. Wat we veronderstelden, namelijk dat de jagers van de Federmessergroepen met pijl en boog op jacht gingen, toont het Luikse onderzoek nu onbetwistbaar aan. Opvallend is dat artefacten die op basis van hun uiterlijke kenmerken niet als ‘pijlpunt’ worden herkend, toch als pijlpunt gebruikt zijn geweest.

Dit alles en nog veel meer kennis, ook van drie andere vindplaatsen, kan je lezen in het rapport. De link naar het rapport vind je in het blogbericht van het Agentschap Onroerend Erfgoed.

En binnen afzienbare tijd zullen er nog artikels worden gepubliceerd over het Lommelse prehistorische erfgoed! Een ‘vertaling’ hiervan krijg je daarna zeker ook te lezen in ons tijdschrift ‘Te Lomelle op die Campine’.