Archeologiedagen 2018

Interesse in archeologie en het verleden dat onze bodem herbergt? Hou dan zeker vrijdag 1 en zaterdag 2 juni vrij! Je kan tijdens de Archeologiedagen proeven van alle facetten van archeologie. Op een aantrekkelijke, speelse, spannende en leerrijke manier kom je meer te weten over onze geschiedenis tijdens allerhande activiteiten, georganiseerd door vele partners in heel Vlaanderen.

Deze pilooteditie is een organisatie van de provincie Vlaams-Brabant en het Forum Vlaamse Archeologie. Alle activiteiten in Vlaanderen vind je op www.archeologiedagen.be

Museum De Kolonie organiseert in het kader van de Archeologiedagen een lezing, een workshop/cursus en een begeleide wandeling. Alle activiteiten zijn GRATIS. Het programma ziet er als volgt uit:

1. Archeologiedagen – Lezing: De laatste ijstijdjagers.

Wanneer: vrijdag 1 juni 2018 van 19.30 u tot 21.30 u

Waar: museum De Kolonie, Kolonie 77, 3920 Lommel

Ongeveer 44.000 jaar geleden trokken moderne mensen als jagers-verzamelaars Europa binnen. Het was het begin van een fantastisch avontuur. Ze kwamen er in contact met een andere mensensoort. Het instabiele klimaat tijdens de ijstijd had als resultaat dat hun levensomstandigheden vaak veranderden en dat ze zich steeds opnieuw moesten aanpassen. Geweldige uitvindingen zoals een naald, een speerdrijver, pijl en boog… hielpen hen daarbij. Het belang van hun geestelijk leven valt niet te overschatten. Tijdens de allerkoudste periode van de ijstijd bereikte de technologie om vuursteen te bewerken een hoogtepunt. Vele jagers-verzamelaars leefden in zeer groot, nu door de Noordzee, opgeslokt gebied dat tot de verbeelding spreekt en onderzoekers prikkelt. Toen de ijstijd bijna was afgelopen kwamen ze in de Kempen (en dus ook in Lommel) terecht. Welke sporen van het ijstijdlandschap en welke overblijfselen van de prehistorische jagers-verzamelaars vinden we daar? Ferdi Geerts, conservator van museum De Kolonie, vertelt er u over.

Federmesser_Points

2. Archeologiedagen – Workshop/Cursus: Determinatie steentijdvondsten

Wanneer: zaterdag 2 juni van 10.30 u. tot 12 u.

Waar: Museum De Kolonie, Kolonie 77, 3920 Lommel

Heb je ooit een stenen pijlpunt of bijl gevonden? Of een ander stenen voorwerp waarvan je vermoedt dat het werd gemaakt door een prehistorische mens? Wil je er meer over weten? Of wil je de vondst gewoon tonen en er iets over vertellen? Kom ermee langs in museum De Kolonie!

Pijlpunt

3. Archeologiedagen – Wandeling: Op zoek naar een begraven landschap

Wanneer: zaterdag 2 juni 2018 van 14 u. tot 15.30 u.

Waar: Soeverein Arena, Sportveldenstraat 10, Lommel.

Onder de Nieuwe Kopen (Sahara) in Lommel ligt een begraven landschap dat dateert van het einde van de laatste ijstijd. Zestig jaar geleden werd het ontdekt. Enkele jaren geleden werd het herontdekt. Tijdens een wandeling vertelt Ferdi Geerts er u meer over. We nemen de grondboor mee zodat u zich met eigen ogen kan vergewissen van het bestaan ervan.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA