Over Ons

Archeologisch Museum De Kolonie in Lommel (B) vertelt aan de hand van authentieke Lommelse vondsten het verhaal  van de prehistorische jager-verzamelaars en de eerste boeren in de Kempen.  Het verhaal start op het einde van de laatste ijstijd, omstreeks 11.700 v. Chr., en omvat de perioden steentijd, bronstijd en ijzertijd. Het eindigt net voor de verovering van onze streek door de Romeinen.

Levensechte figuren van jager-verzamelaars en filmpjes die prehistorische technieken tonen, voeren je duizenden jaren terug in de tijd. Maquettes en touchscreens met boeiende afbeeldingen verduidelijken het verhaal dat geschikt is voor alle nieuwsgierige mensen, jong en oud.

De topstukken in Museum De Kolonie zijn de gegraveerde rolkei (ongeveer 11.000 v. Chr.) die op de Vlaamse Topstukkenlijst staat, en het bronsdepot van de Konijnenpijp (ongeveer 1.000 v. Chr.). Allerlei vuurstenen gebruiksvoorwerpen en urnen uit aardewerk geven een mooi beeld van hoe het dagelijkse leven in de Kempen veranderde tijdens de prehistorie.

Het museum bezit sinds 1999 het kwaliteitslabel van de Vlaamse Gemeenschap.

Voor het lager onderwijs (derde graad) is er een bijzonder educatief project over de prehistorie.

De inrichting van het museum gebeurde dankzij de financiële steun van de Stad Lommel, de Provincie Limburg, de Nationale Loterij en CERA.

staatsboerderij